Dieta 1000 kcal polega na skrupulatnym przeliczaniu wartości energetycznej przygotowanych posiłków, dzienna dawka nie powinna przekraczać 1000 kalorii. Zanim zaczniemy stosować dietę należy przez 7 dni zapisywać każdy posiłek, aby móc zmniejszyć porcję energii dostarczanych organizmowi. W jadłospisie nie może zabraknąć niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów i tłuszczy, które powinny się pojawiać w posiłkach w ograniczonej ilości. Menu musi składać się z warzyw, owoców, chudego mięsa, produktów zbożowych, kasz gryczanych oraz ryb. Należy zrezygnować ze słodzenia, zmniejszyć ilość tłustego mięsa, wędliny, żółtego sera. Kategorycznie zabronione jest picie alkoholu. Woda przyspiesza trawienie i wypełnia żołądek, dlatego zaleca się wypijać jej dziennie około 3 litrów, najlepiej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Ważnym dopełnieniem kuracji jest wysiłek fizyczny i ruch na świeżym powietrzu. Dieta 1000 kcal pozwala na 5 lekkich posiłków dziennie o stałych wartościach kalorycznych: śniadanie (200 kcal), II śniadanie (150 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) oraz kolacja (200 kcal). Tygodniowe, rzetelne stosowanie diety pozwoli pozbyć się 0,5 – 1 kg. Kuracja zalecana jest dla osób, które mają problemy z niewielką nadwagą.Po zakończeniu diety, która może trwać nawet miesiąc, należy stopniowo zmieniać tryb odżywiania, np. co kilka dni zwiększać dawkę kalorii.
Jadłospis:
DZIEŃ PIERWSZY:
I śniadanie: - kawa zbożowa z mlekiem bez cukru - pieczywo (mała bułka) z masłem roślinnym i chudą wędliną
II śniadanie: - niegazowana woda mineralna - mały banan
Obiad: - zupa ogórkowa bez śmietany - ryba gotowana - 1 duży lub 2 małe ziemniaki - warzywa sezonowe
Podwieczorek: - marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
Kolacja: - kawa bez cukru - zapiekanka z suchego ryżu i jabłka
DZIEŃ DRUGI:
I śniadanie: - 1 szklanka mleka - pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłem roślinnym i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie: - 2 jabłka
Obiad: - pierś z kurczaka (10 dag) - pieczarki (20 dag) - groszek, łyżka chudej śmietany - zioła, sól i pieprz
Podwieczorek: - 3 kulki lodów
Kolacja: - sałatka owocowa z owoców (np. kiwi, grejpfruta)
DZIEŃ TRZECI:
I śniadanie: - kawa z mlekiem (0,5%) - 2 kromki chleba żytniego razowego z 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
II śniadanie: - herbata owocowa bez cukru - kromka chleba z plasterkiem szynki gotowanej
Obiad: - pierś z kurczaka (10-15 dag) z przyprawami (papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy - gotowane warzywa (kalafior, brokuły, marchewka) - 1 ziemniak
Podwieczorek: - kompot i herbatniki
Kolacja: - mintaj w galarecie - kromka chleba z łyżeczką margaryny
DZIEŃ CZWARTY:
I śniadanie: - herbata z cytryną bez cukru - pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłem, plasterkiem szynki (np. z indyka), i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
II śniadanie: - 2 brzoskwinie
Obiad: - krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g) - pulpet cielęcy - ziemniaki i marchew z wody
Podwieczorek: - jeden grejpfrut
Kolacja: - pierogi leniwe z chudego twarogu
DZIEŃ PIĄTY:
I śniadanie: - płatki śniadaniowe (czekoladowe) z jogurtem waniliowym i mandarynką lub średnią pomarańczą
II śniadanie: - herbata bez cukru - 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
Obiad: - szklanka ugotowanego makaronu - sałatka z pomidora, papryki, ogórka - 2 łyżki twarożku
Podwieczorek: - filiżanka zupy pomidorowej z ryżem
Kolacja: - mleko - ryż z owocami
DZIEŃ SZÓSTY:
I śniadanie: - kawa zbożowa z mlekiem bez cukru - pieczywo (dwie kromki chleba) z masłem, szynką, liściem sałaty i papryką (lub pomidorem)
II śniadanie: - szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa
Obiad: - krupnik - jajko sadzone (na łyżeczce oleju) - szklanka kaszy gryczanej
Podwieczorek: - kisiel (np. wiśniowy) - jeden suchar
Kolacja: - sałatka składająca się z: chudej wędliny, cykorii, ogórka kiszonego, kwaśnego jabłka, jogurtu naturalnego.
DZIEŃ SIÓDMY:
I śniadanie: - muesli z suszonymi owocami, odtłuszczone mleko - pół jabłka oraz maliny (10 dag)
II śniadanie: - pieczywo z masłem roślinnym i owocami (np. kiwi)
Obiad:
- szklanka barszczu czerwonego czystego - pieczone udko kurczaka (bez skóry) - gotowane warzywa
Podwieczorek: - 2 delicje lub 5 kostek czekolady
Kolacja: - kromka chleba z chudą wędliną i sałatką z cebuli, papryki i pomidora.
|