Forum ogólne..,Chcesz schudnąć albo utrzymać wagę? Dobrze trafiłeś !!!
Dieta 1000 kcal polega na skrupulatnym przeliczaniu wartości energetycznej przygotowanych posiłków, dzienna dawka nie powinna przekraczać 1000 kalorii. Zanim zaczniemy stosować dietę należy przez 7 dni zapisywać każdy posiłek, aby móc zmniejszyć porcję energii dostarczanych organizmowi.
W jadłospisie nie może zabraknąć niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów i tłuszczy, które powinny się pojawiać w posiłkach w ograniczonej ilości. Menu musi składać się z warzyw, owoców, chudego mięsa, produktów zbożowych, kasz gryczanych oraz ryb. Należy zrezygnować ze słodzenia, zmniejszyć ilość tłustego mięsa, wędliny, żółtego sera. Kategorycznie zabronione jest picie alkoholu. Woda przyspiesza trawienie i wypełnia żołądek, dlatego zaleca się wypijać jej dziennie około 3 litrów, najlepiej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Ważnym dopełnieniem kuracji jest wysiłek fizyczny i ruch na świeżym powietrzu.
Dieta 1000 kcal pozwala na 5 lekkich posiłków dziennie o stałych wartościach kalorycznych: śniadanie (200 kcal), II śniadanie (150 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) oraz kolacja (200 kcal). Tygodniowe, rzetelne stosowanie diety pozwoli pozbyć się 0,5 – 1 kg. Kuracja zalecana jest dla osób, które mają problemy z niewielką nadwagą.Po zakończeniu diety, która może trwać nawet miesiąc, należy stopniowo zmieniać tryb odżywiania, np. co kilka dni zwiększać dawkę kalorii.
Jadłospis:
DZIEŃ PIERWSZY:
I śniadanie:
- kawa zbożowa z mlekiem bez cukru
- pieczywo (mała bułka) z masłem roślinnym
i chudą wędliną
II śniadanie:
- niegazowana woda mineralna
- mały banan
Obiad:
- zupa ogórkowa bez śmietany
- ryba gotowana
- 1 duży lub 2 małe ziemniaki
- warzywa sezonowe
Podwieczorek:
- marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
Kolacja:
- kawa bez cukru
- zapiekanka z suchego ryżu i jabłka
DZIEŃ DRUGI:
I śniadanie:
- 1 szklanka mleka
- pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłem
roślinnym i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie:
- 2 jabłka
Obiad:
- pierś z kurczaka (10 dag)
- pieczarki (20 dag)
- groszek, łyżka chudej śmietany
- zioła, sól i pieprz
Podwieczorek:
- 3 kulki lodów
Kolacja:
- sałatka owocowa z owoców
(np. kiwi, grejpfruta)
DZIEŃ TRZECI:
I śniadanie:
- kawa z mlekiem (0,5%)
- 2 kromki chleba żytniego razowego
z 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki
oraz kilkoma plasterkami ogórka.
II śniadanie:
- herbata owocowa bez cukru
- kromka chleba z plasterkiem szynki gotowanej
Obiad:
- pierś z kurczaka (10-15 dag) z przyprawami
(papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy
- gotowane warzywa (kalafior, brokuły, marchewka)
- 1 ziemniak
Podwieczorek:
- kompot i herbatniki
Kolacja:
- mintaj w galarecie
- kromka chleba z łyżeczką margaryny
DZIEŃ CZWARTY:
I śniadanie:
- herbata z cytryną bez cukru
- pieczywo (bułka pełnoziarnista) z masłem,
plasterkiem szynki (np. z indyka),
i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
II śniadanie:
- 2 brzoskwinie
Obiad:
- krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g)
- pulpet cielęcy
- ziemniaki i marchew z wody
Podwieczorek:
- jeden grejpfrut
Kolacja:
- pierogi leniwe z chudego twarogu
DZIEŃ PIĄTY:
I śniadanie:
- płatki śniadaniowe (czekoladowe)
z jogurtem waniliowym i mandarynką
lub średnią pomarańczą
II śniadanie:
- herbata bez cukru
- 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
Obiad:
- szklanka ugotowanego makaronu
- sałatka z pomidora, papryki, ogórka
- 2 łyżki twarożku
Podwieczorek:
- filiżanka zupy pomidorowej z ryżem
Kolacja:
- mleko
- ryż z owocami
DZIEŃ SZÓSTY:
I śniadanie:
- kawa zbożowa z mlekiem bez cukru
- pieczywo (dwie kromki chleba) z masłem,
szynką, liściem sałaty i papryką (lub pomidorem)
II śniadanie:
- szklanka maślanki
z kromką chrupkiego pieczywa
Obiad:
- krupnik
- jajko sadzone (na łyżeczce oleju)
- szklanka kaszy gryczanej
Podwieczorek:
- kisiel (np. wiśniowy)
- jeden suchar
Kolacja:
- sałatka składająca się z:
chudej wędliny, cykorii, ogórka kiszonego,
kwaśnego jabłka, jogurtu naturalnego.
DZIEŃ SIÓDMY:
I śniadanie:
- muesli z suszonymi owocami,
odtłuszczone mleko
- pół jabłka oraz maliny (10 dag)
II śniadanie:
- pieczywo z masłem roślinnym
i owocami (np. kiwi)
Obiad:
- szklanka barszczu czerwonego czystego
- pieczone udko kurczaka (bez skóry)
- gotowane warzywa
Podwieczorek:
- 2 delicje lub 5 kostek czekolady
Kolacja:
- kromka chleba z chudą wędliną i sałatką
z cebuli, papryki i pomidora.
Offline